Част коју су Ердоган и Путин указали Александру Вучићу, председнику Србије, поводом почетка рада гасне трасе зване “Турски ток”, не значи ништа друго, него његово званично промовисање у балканског лидера број 1!

Јер, нити је Србија била толико битна на овом скупу, нити је ико њен званично морао да буде присутан, поготово не на највишем државном нивоу… Али, позив који је Тајип Ердоган, председник Турске упутио нашем председнику Вучићу, да уз присуство Путина (и наравно Борисова, јер је Бугарска битни део овог гасног пројекта?!), само је коначна званична потврда да се било каква дешавања у овом делу Европе, а посебно Балкана више не могу нити организовати нити завршавати без личног присуства председника Србије, Александра Вучића!?

Утисак је, да је у овом случају много значајније и битније ко је на месту председника Србије, и од саме функције председника Србије. А, зашто је то тако има више разлога и необоривих чињеница:

Можете Вучића волети или не, гласати за њега или не, али једно је необориво тачно: Без њега Србија не може, нити ће моћи у блиској и даљој будућности! Он нема алтернативе, како унутар своје партије, тако и ван ње. Зашто? Зато што и она велика мањина, која “ очима не може да га гледа”, ипак признаје нешто што се зове његово државничко понашање, ментална политичка хигијена и национално отелотворење да за њега нема нерешевих ствари, нити узмицања пред, макар и немогућим проблемима…

А, шта то Вучића разликује у односу на некадашње “велике српске лидере”, које, смо скоро и заборавили да су икада и постојали? Уместо оне уобичајене флоскуле “ да Вучић ради 24 сата дневно”, ( а што је иначе тачно!?) пре бисмо рекли да је главна његова одлика постојаност и упорност да разреши сваки проблем, развеже сваки чвор, па макар био то и онај Гордијев!?

За разлику, рецимо, пођимо од српског лидера из девдесетих година прошлога века, Слободана Милошевића, Вучић уме и зна како да постави “игру и пред непријатељем, баш као и за пријатеља”! Не избегава те сусрете! Уме да поднесе и оно што му се директно саопштава! Рођени шахиста, сигурни смо, да много боље игра ову политичку шах игру живота, него ону спортску! Он има спремну замку за директне политичке непријатеље. Зато га они, не воле, али поштују! Он разоружава наступом, доследним ставом, па њихове “отровне стреле усмерава на буњиште”. Свој итекако јак и до горњих граница развијен темперамент невиђеном унутрашњом снагом контролише и трансформише на добробит себе и народа који представља.

За разлику од “досманлија”који су све проблеме народа које су представљали гурали под тепих, водећи рачуна само о личним парцијалним интересима, забијајући главу у песак правећи се да оно што они нису хтели да виде – да се кобајаги није ни десило, Вучић иде у сусрет и очигледним невољама и проблемима!

Храбро се суочава са безизлазним политичким ситуацијама и усмерава политички дијалог на своју воденицу, иако одавно сви добро знамо да те воденице можда више и нема!?! Од стварне илузије у коју су те исте “досманлије” гурнуле Србију – враћени смо на јаву, где опет имамо шансу да на крају утакмице и победимо, иако смо на полувремену већ губили са 3:0! Његова енергија и воља су учинили да оно што је до колико јуче била виртуелна стварност, лажна нада ( сетите се само приче о заокруживању независности Косова, инфраструктурној изградњи Србије, заустављању инфлације, и враћању српске економије из чистог, званично сакриваног банкротства!?!), данас је постала озбиљна реалност и нова шанса да Србија успе на светској економској мапи… Зар овај позив Ердогана, да у друштву Путина и, ајде да кажемо, Борисова, Вучић пушта у рад “Турски ток”, сигурно најзначајнији привредни подухват у овом делу Европе у последњих 50 година – није најбољи доказ за речено!

А, то што онај “мега тајкун”, политички профитер чије је друго име Драган Ђилас ”тврди да је Вучић луд”, не би требало икога у Србији да брине!? Икога ко је иоле нормалан… Икога ко је преживео све оне силне тајкунске профитерске досманлијске првобитне акомулације народног капитала кроз пљачкашке приватизације… Није баш превише добро поређење, али и Теслу су “ сматрали лудим, шарлатаном”, јер уопште нису разумели величину његовог дела и значаја за човечанство!

Вучић није математичар, нити физичар, нема ниједну докторску титулу, али зато математички прецизно вага шта је добро, а шта лоше за српске националне интересе и наш идентитет! Зато га и они који га на Западу и Истоку не воле – веома уважавају и поштују. Лакоћа којом још увек носи све српске проблеме дају нам за право за све ово што смо написали. Дају нам за право дела и понашање најмоћнијих светских лидера, којима уопште није по вољи Вучићева политика, али су свесни да је он незаобилазни стуб балканске политичке кичме. И дуго ће бити.

Зато је његовим политичким опонентима, у недостатку иоле рационалне здраворазумске политике једино преостало да Вучића покушају да сруше тражећи погодне мете из његовог најближег окружења!

Пошто су пропале све вишегодишње “ЦИА-МИА” акције криминализације његове породице, окренули су се најближем политичком окружењу!? У веома тешким околностима по земљу и наш народ, Вучић заиста нема времена ни додатне енергије да се бави тиме шта раде његови блиски сарадници, министри и чланови њихових породица… Али, смо сигурни у једно: Не постоји тај због кога би Вучић бацио у воду све оно што је до сада урадио за Србију и њен народ! Нити га је ико “ од таквих” толико задужио да га не може сменити или ако се огрешио о закон “отерати” у затвор!

П. Ј.

Оставите Коментар