Друштвене медије преплавили су снимци протеста у Ирану, током којих је живот изгубило више од 20 људи, али за многе од њих се испоставило да су лажни.

Тако је међу најпознатијима постао снимак с Твитера на којем се види река људи на „протесту у Ирану“. Новинар Камбри Кавахин Коа објавио је на Твитеру тај снимак уз коментар: „Вау! 300.000 људи маршира за демократију у Ирану! Невероватно!“.

Међутим, корисници Твитера брзо су демантовали ту тврдњу, указујући на чињеницу да видео-снимак заправо потиче са демонстрација у Бахреину из 2011. године. Корисник Твитера из Бахреина каже да је био изненађен када је видео да је његов пост одједном видело више од 50.000 људи, док је пре тога имао само 18.000 прегледа.

„Хтео сам да сазнам шта је изазвало тако неочекивано интересовање за снимак, па сам открио да су амерички медији и активисти покупили снимак и поново га објавили уз потпис да се ради о протестима у Ирану, иако оригинални потпис на арапском јасно наводи да је реч о Бахреину 2011. године“, наводи се у посту.

Исти видео на Јутјубу је имао више од 1,25 милиона прегледа. Корисник Твитера који је објавио снимак наводи да је популарност тог видеа пример двоструких аршина америчких медија.

„Тај снимак никог није занимао када је био о људима у Бахреину, али раширио се широм света чим су амерички и светски медији јавили да је реч о актуелним протестима у Ирану“, каже твитераш.

У још једном лажном посту, новинар Емран Фероз објавио је фотографију на којој се види жена у хиџабу која насрће на полицију у стилу Џекија Чена. Фотографија је објављена за Нову годину, уз једноставан потпис: „Иран“.

Касније се испоставило да слика потиче из иранског филма „Златни оковратници“. Ипак, Фероз је одбио да призна грешку, уз објашњење да је слика „симболична“. Ипак, уследиле су урнебесне реакције на ту подвалу.

Осим тога, појавиле су се и фотографије на којима се демонстрације присталица власти описују као антирежимске демонстрације.

У још једном примеру наводи се снимак из ваздуха који наводно приказује побуну у Керманшаху у западном Ирану, а заправо се ради о протесту у Буенос Ајресу.

Извор: sputniknews.com