Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас с главним урбанистом Марком Стојчићем радове на Тргу републике и изјавио да реконструкција трга улази у завршницу.

Трг су обишли и помоћник градоначелника Александар Марковић и в.д. директора Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Душица Анђелковић.

Весић је истакао да су на тргу комплетно урађене пешачке зоне, те да је остало око 700 метара простора за поплочавање коцкама.

  • Свака гранитна коцка је тешка 25 килограма и највеће су у нашем граду. Преостало је да се поставе клупе и заврше потапајући стубићи с камерама – рекао је заменик градоначелника и подсетио да је крајњи рок за завршетак реконструкције 1. септембар.

Он је истакао да је на овом тргу први пут од његовог постојања добијена компактна целина и то све на основу пројекта за који је Град Београд расписао конкурс 2015. године, када је победничко решење усвојено и потпуно спроведено без промена.

Према његовим речима, изградња оваквог трга није била једноставна и у њега су уграђени најбољи материјали као што је најбољи гранит, а занатски радови су урађени перфектно.

  • Добили смо прелеп трг са очишћеним постаментом споменика кнезу Михаилу, а касније ће се очистити и читав споменик, те ће са новом расветом Београђани коначно добити велики трг какав имају сви велики европски градови – рекао је Весић.

Он је изјавио да је потписан уговор за реконструкцију Сремске и Нушићеве улице, које су тренутно пешачке, али које би реконструкцијом требало да буду и званично пешачке зоне.

  • Уговори су завршени за пројектовање и извођење радова, који ће трајати четири месеца у обе улице. На пролеће ће реконструкције почети и за то је издвојено 180 милиона динара, тако да ће ти радови бити наставак пешачке зоне која је почела са Улицом маршала Бирјузова – истакао је Весић.

Он је додао да се реконструкција ових улица надовезује на реконструкцију Чумићевог сокачета, које ће у будућности задржати своју намену, али биће у новом руху и потпуно реконструисано.

  • Донели смо одлуку заједно са закупцима да Чумићево сокаче не буде гаража него да задржи комерцијалну сврху, да се постојећи локали легализују, као и да се од њега направи арт центар који ће окупљати креативне људе и уметнике – најавио је заменик градоначелника и додао да је свим овим радовима презадовољан.

Стојчић је нагласио да је постојала велика одговорност да се Трг републике реконструише како и доликује једном европском граду и да му се да функција правог трга, што до сада није имао и није тако ни изгледао.

  • Ранији изглед трга није давао много простора окупљеним грађанима и пешацима, што је данас промењено и представља велики отворен простор који ће први пут у нашем главном граду моћи да се у урбанистичком и архитектонском смислу назове тргом. Са реконструисаним Народоним музејом, пешачком зоном и тргом, преостаје да се изгради метро станица и јавна гаража, као и објекат културе на месту „Стакленца”, што ће све заједно први пут чинити трг са свим најзначајнијим објектима културе у Београду – рекао је Стојчић и додао да је најважније да је архитектонско решење потпуно испраћено.

Главни урбаниста је нагласио да режим саобраћаја остаје исти и да се по том питању за сада неће ништа мењати.

  • Kоцка која је постављена у овој зони и представља зону успореног саобраћаја ипак неће изменити његов режим. Тролејбуси и линије јавног превоза ће наставити да возе овим делом док се на Дорћолу не изгради окретница – рекао је Стојчић.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Данас сам обишао радове на Тргу репубике који су у завршној фази и у потпуности ће бити завршени до првог септембра. Презадовољан сам темпом радова. Пешачке зоне су завршене, завршава се постављање контактне мреже. Остало је да се уради још око 700 метара квадратних коцки на улицама и да се поставе клупе. Постављене су чашице за потапајуће стубиће који ће бити најмодернији, са камерама, урађена је потпуно нова расвета и очишћен постамент споменика кнезу Михаилу, а касније ће бити очишћен и сам споменик. На овај начин Трг републике, од када је формиран у другој половини 19. века, добио је коначно своју физиономију и то је урађено на основу пројекта који је Град Београд расписао 2015. године. Тада је усвојено победничко решење и оно је спроведено у потпуности, никакавих промена није било. Захваљујем се свима који су ангажовани на радовима на Тргу републике јер дају свој максимум како би он био уређен. Трг републике је централни трг у Београду и за његову реконструкцију коришћени најбољи материјали. Сви радови морају да буду урађени перфектно јер ће ту долазити како Београђани, тако и туристи. #trgrepublike #rekonstrukcija #infrastruktura #beograd #srbija

Објава коју дели Goran Vesic (@vesicg) дана

Оставите Коментар