Странка модерне Србије, чија је копредседница Татјана Мацура, народна посланица, Грађански демократски форум, Слободно Панчево и Војвођански Фронт (Лига социјалдемократа Војводине, чији је лидер Ненад Чанак, Војвођанска партија, Демократски савез Хрвата у Војводини, Либерално демократски покрет Војводине, Заједно за Војводину, Црногорска партија, Румунска партија, Форум В21), састали су се јуче у Крагујевцу и разговарали о европском путу Србије и како да га убрзају, а један од начина је и њихов заједнички наступ на предстојећим изборима, сазнаје Курир.

У наредних неколико дана биће донета ова одлука, а данас су се поменуте странке и покрети огласили заједничким саооштењем о важности европског пута Србије, што представља први корак ка формирању Европског блока.

  • Србији је неопходна европска перспектива. Само модерна и демократска Србија може спречити даље пропадање нашег друштва. Србији је потребан Европски блок, који би окупио политичке странке и организације које би као приоритет свог деловања поставиле суштинско убрзање процеса европских интеграција. Такав блок биће брана националистичкој политици ратова и мржње, која је деведесетих година доминирала нашом земљом и довела нас на руб пропасти. Србија спада у ред држава са најмање динамичном и најслабије развијеном економијом у региону, а наши млади суграђани своју перспективу, све чешће, виде ван граница наше земље – наводи се у саопштењу, као и да Србија мора да буде правна држава у којој је власт у потпуности децентрализована.

У саопштењу се наводи и да поштовање људских и мањинских права и слобода мора бити приоритет, а не нужно зло. Они истичу да су алтернатива и опозицији која је везана за Русију.

  • Актуелни ауторитарни и централистички режим нема капацитете да убрза процес евроинтеграција, а поседује и хроничан дефицит ентузијазма у преговарачком процесу. Ми смо алтернатива и националистичкој опозицији која је везана за званични Кремљ. Само демократска и европска Србија може бити партнер свим нашим суседима у региону и гаранција мира, стабилности и наше припадности ЕУ и њеном систему вредности. Охрабрујемо истомишљенике да нам се придруже – ујединимо Србију на европском путу – наводи се још у саопштењу.

Е. К.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар