Лекови за желудац „ранитидин“ и „ранисан“, повлаче се са тржишта у Србији, али и у другим земљама по препоруци Европске агенције за лекове-ЕМА, због сумње у несисправност активне супстанце ранитидин, произвођача Saraca Laboratories Ltd. Проверама у Европи установљено је да ова супстанца садржи Н-нитрозодиметиламин (NDMA), који може да буде канцероген.

Два произвођача -„Хемофарм“ и „Актавис“, обавестили су Агенцију за лекове и медицинска средства Србије да добровољно повлаче са тршишта лекове који садрже ранитидин. Обе фатмацеутске куће као разлог су навеле сумњу у квалитет активне супстанце, произвођача Saraca Laboratories, који погоне има у Индији.

На штетност ових лекова посебно кад се узимају „на своју руку“, лекари су и раније упозоравали због могућих нежељених ефеката.

Сада је Европска агенција за лекове (ЕМА), на захтев Европске комисије започела проверу лекова који садрже активну супстанцу ранитидин, након што су испитивања показала да неки од лекова са активном супстанцом ранитидин садрже нечистоћу NDMA. ЕМА ће, како се наводи из ове агенције, проучити податке како би проценила да ли су болесници који користе ранитидин под било каквим ризиком од NDMA и обавестиће јавност чим информације буду доступне.

Ови лекови повлаче се и са тржишта БиХ. Увозници су повукли 57 серија лкова „ранитидин“ и „ранисан“ који су били на тржишту у Црној Гори.


Б. Р.

Оставите Коментар