Патриотски, витешки – нека сви добро знају да су срцем и душом уз свој народ. Многи прослављени српски спортисти потписали су текст подршке Српској православној цркви у Црној Гори у борби за њена права, у борби за светиње.

Сви они важни голови и кошеви које су постизали и те како ће се рачунати и у овој праведној бици.

Потпис за подршку ставило је 62 еминентних асова и сигурно ће их бити много више: Душан Савић, Вујадин Савић, Владимир Петровић Пижон, Саша Илић, Ненад Перуничић, Горан Стевановић, Ненад Лалатовић, Ненад Ерић, Видак Братић, Драган Шарац, Радован Кривокапић, Марко Гобељић, Филип Стојковић, Горан Чаушић, Владимир Матијашевић, Дражен Дукић, Ивица Драгутиновић, Миливоје Витакић, Милан Лане Јовановић, Марко Перовић, Душан Баста, Бошко Јанковић, Филип Ђорђевић, Горан Стевановић, Базић Петар, Иван Голац, Никола Трујић, Александар Кристић, Драган Богавац, Владимир Јанковић, Новица Папић, Игор Богавац, Бранко Чавић, Немања Супић, Бранко Јовичић, Душан Јованчић, Срђан Бабић, Милан Марчић, Бранко Бошковић, Владимир Божовић, Никола Јованић, Милош Димитријевић, Дејан Миловановић, Милан Гуровић, Дарко Миличић, Стефан Бирчевић, Стефан Митровић, Владимир Стојковић, Владимир Дишљенковић, Драган Мрђа, Марко Пантелић, Милутин Средојевић, Александар Митровић, Лука Миливојевић, Радослав Батак, Светозар Марковић, Жељко Гаврић, Немања Милетић, Дејан Ђенић, Перица Огњеновић, Никола Васиљевић и Саша Марјановић.

  • Мислим да сва последња дешавања у Црној Гори погађају сваког нормалног хришћанина, православца, Србина, који поштује своју веру, традицију, своју државу – истиче Душан Савић, чувени бивши голгетер Црвене звезде и један од потписника. – Ова реакција правих Срба и Црногораца је нормална и очекивана и довешће до коначне победе, а то значи да ће криминални режим на челу са мафијашем Милом Ђукановићем нестати и не само да ће отићи у заборав, него га никад више неће бити. Пројекат који усташко-шиптарски режим Мила Ђукановића спроводи да избаци Србе из црногорског бића неће успети и ближи му се трагичан крај који ће ускоро доживети. Ускоро ће Црна Гора опет бити права.

Милан Лане Јовановић, некадашњи фудбалски репрезентативац Србије, конкретан је и прецизан када прича о овом проблему исто онако као и када је на Светском првенству дао гол Немачкој.

  • Територија, унутрашње питање државе… „мало сутра“ – закључује Јовановић. – Непријатељи желе да сведу српство на србијанство, на границе које не кореспондирају са величином нашег народа, величином нашег страдања кроз историју. Слободу смо платили милионима жртава, највише у свету. Срби у Црној Гори су најугроженија национална мањина у Европи, без права на свој језик иако чине 30 одсто популације. Српски писци избачени су из школског система а хоће да СПЦ сведу на ниво грађанске организације и граде идентитет који није у складу са историјским тековинама.

Јовановић наглашава да су бројни разлози из којих је потписао иницијативу.

  • Нисам велики верник, али сам свестан значаја и улоге СПЦ у очувању нашег идентитета, што изузетно ценим. Имали смо народ, језик и цркву, уточиште са историјском улогом. Минимална је реакција да бранимо оно што нам је задато, али не да сведемо само на верни део него да свако онај ко себе сматра делом народа на исти начин реагује на отимање српских светиња.

З.Ћ. / С.Б.

Оставите Коментар