Иако је од емитовања последње епизоде серије „Чернобиљ“ прошло две недеље, још увек се гомилају утисци на друштвеним мрежама. Екипа која је радила серију у неколико наврата је говорила о настанку серије, а познато је да су готово сви ликови у серији стварни, осим нуклеарне физичарке Улане Kхомyук, чији лик заправо представља све нуклеарне физичаре СССР-а који су помагали професору Легасову у санирању штете након експлозије, пише индеx.хр.

Стварни ликови су и ватрогасац Василиј Игњатенко и његова супруга Људмила. У серији је приказано како Игнатенко одлази да гаси пожар у нуклеарној електрани, док његова трудна супруга Људмила остаје код куће.

Након тога Василија одвозе у болницу у Припјату, а затим и у Москву, где га трудна Људмила посећује без обзира на опасност. Василиј Игнатенко умире у мукама, а Људмила након тога рађа девојчицу која од последица радијације умире четири сата након рођења.

По неким подацима, Људмила Игнатенко још увек је међу живима. Има сина и живи у Kијеву. О својој је судбини проговорила много пре снимања серије Чернобил, и то у књизи „Глас из Чернобиља“.

Људмила је ауторки књиге Светлани Алексијевич испричала да је дан касније она и Василиј требало да иду у Белорусију да посете његове родитеље и да је он од четири ујутро требало да буде слободан од дежурства. Реактор је експлодирао после један сат иза поноћи, па је Игнатенко отишао да га гаси, мислећи да је реч о обичном пожару.

Василиј Игнатенко се по државном налогу из Белорусије преселио у Припјат, да би радио као ватрогасац. Он и Људмила венчали су се 1983. године, а упознали су се још као тинејџери, 1979. године. У књизи је Људмила описала последње дане његовог живота и они су много страшнији него што је то приказано у серији.

  • Сваки дан сам упознавала другу особу. Последња два дана искашљавао је комадиће својих плућа и јетре. Гушио се у властитим органима. Замотала бих руку у завој, ставила му је у уста и вадила то – испричала је Људмила. Василиј је умро у 25. години и сахрањен је у лименом ковчегу испод бетона, због чињенице да је његово тело и даље било радиоактивно.

Оставите Коментар