Заменик градоначелника Горан Весић реаговао је данас на саопштење НУНС-а и навео да је то удружење изабрало да штити оне који злоупотребљавају новинаре, уместо да заштити новинаре Н1 од мобинга главног и одговорног уредника те телевизије Југослава Ћосића и сувласника Драгана Шолака.

„Проблем је у томе што је руководство Н1 признало да је мејл упутство које су дали новинарима тачно“, каже Весић и наставља:

„А, ако је тачно, тада је то кршење закона и новинарске етике“, констатовао је Весић писаној изјави.

Уместо да му се захвали што је објавио мејл који му је доставио новинар са Н1 који не може више да трпи притиске Шолака и Ћосића, НУНС се, каже Весић, бави тиме ко му је од новинара доставио тај мејл.

„То нећете никада сазнати. Ја мејл нисам прибавио на противзаконит начин и то сам одмах рекао. Моја обавеза је да објавим то што сам добио од новинара Н1, како би јавност сазнала како се уређује ова телевизија и како се креирају афере“, навео је Весић.

То је, каже, важно питање за цело друштво.

Весић је навео и да НУНС треба да постави најважнија питања, што није урадило, те да би, ако им је стало до заштите новинара, требало да потраже одговоре на та питања од Шолака и Ћосића.

А то су, каже Весић, питања – ко је новинару Н1 дао написана питања која је морао од речи до речи да прочита на његовој конференцији за штампу, да ли је то слободно новинарство, да ли је дозвољено да се сувласник телевизије меша у уређивачку политику тако што даје упутства новинарима како да нападају његове пословне и политичке противнике.

То, каже, ради Шолак преко Ћосића и пита НУНС зашто не пита Шолака како злоупотребљава телевизију чији је сувласник и новинаре који раде на њој.

„Да ли сте питали Ћосића зашто врши притисак на запослене и новинаре и испитује ко ми је од њих дао његово упутство о томе како да ме нападају за рачун његовог газде. Зашто не заштитите новинаре од Шолака и Цхосића? Зашто Н1 крије извештај Џејмса Хардинга, бившег уредника ББЦ који је њихово извештавање оценио као непрофесионално и пристрасно? Зашто је ову телевизију напустио Брент Садлер, представник ЦНН? Да ли је то разлог да питате Шолака и Ћосића зашто злоупотребљавају телевизију?“, питања су која, према Весићевим речима, треба поставити.

„Да ли је интерес јавности да сазна како се креирају афере у једном јавном гласилу, како се нападају пословни и политички противници власника? Ја мислим да јесте. И зато ћу увек да објавим када добијем неки доказ о томе када ми то неки новинар кога ви нисте заштитили то пошаље. А то је био ваш посао да урадите“, додао је Весић.

Како је навео, НУНС је једно од удружења новинара и невероватно је, каже, да штите интересе „тајкуна Драгана Шолака“, а не новинара „које он злоупотребљава“.

„Надам се да ће вам овај скандалозни мејл, који сам објавио јер сам га добио од новинара Н1, помоћи да коначно почнете да штитите новинаре Н1, а не милонера Шолака“, навео је Весић.

Leave a Reply