Природне лепоте наше земље, којима се толико поносимо, озбиљно су угрожене, јер се дешава оно што стручњаци називају еколошким масакром.

Наиме, изградња мини хидроелектрана могла би да уништи нашу природу. У плану је изградња неколико стотина оваквих постројења, која би уништила читаве екосистеме и угрозила бројне животињске и биљне врсте, а уз то нису превише ни корисне.

У жељи да скрене пажњу на овај огроман проблем, Покрет “Одбранимо реке Старе планине” организовао је данас еколошки протест против изградње деривационих мини хидроелектрана, све са циљем да се јавности, надлежним институцијама и доносиоцима одлука скрене пажња на актуелан процес уништавања природних ресурса Србије изградњом ових хидроелектрана.

Једини захтев који је упућен јесте да се одмах заустави изградња деривационих мини хидроцентрала.

Како је то у својим објавама на Твитеру објаснио Урош Недељковић, адвокат и пасионирани љубитељ природе (чију причу можете прочитати и у новом броју магазина Оригинал), штета проузрокована изградњом МХЕ мериће се са природном катастрофом, а корист ће бити минимална.

– У Србији се планира уништавање више од 500 река, а многе су већ уништене заувек. Када се река уништи она више не постоји, као ни биљни и животињски свет у томе. Та река више не постоји нити се множе обновити. Већина река се налази у заштићеним подручјима а упитна је законитост њихове изградње. Све оне лепе слике Србије што гледате на сликама – неће постојати, а многе не постоје више. Оно што је наше претке одржавало у животу и помагало им да преживе биће уништено, нама служити свакако неће. Појели смо сами себе. Ово није ствар екологије, нити је ствар политике, ово није теорија завере – ово је ствар живота – пише он на почетку и наставља:

– Србија ће уништењем 500 река добити 2,5% струје. Губици на мрежи су око 10%, тако да се само санирањем електромреже може добити много више од овога. Такође, употребом лед сијалица, стављањем изолације на зграде и слично, уштеда и корист је вишеструко већа од овога.

Урош је објаснио шта је најгоре у свему овоме и које су размере катастрофе.

– Најгоре је што се река стави у цев и тако се километрима кроз земљу спроводи до квази електране. Кроз то пролазе рибе из најчистијих река, ракови и све што живи у чистим водама и не оде нигде. Дакле, апсолутна смрт.

Он одбацује и контрааргумент да су неке реке прљаве, те да је због тога неопходно изградити МХЕ.

– Уместо да се река очисти да буде ту за све нас и наше будуће, биће уништена – закључио је Недељковић и објаснио да се на слици на почетку текста налази Дојкиначка река, која је још лепша уживо, а да ускоро ни ње више неће бити.