Председник Црне Горе Мило Ђукановић поручује да нема сумње да ће Црна Гора остати независна и стабилно на путу ЕУ, али је навео и да Србија покушава да докаже да је Црна Гора српска држава.

Говорећи о односу Црне Горе и Србије Ђукановић је казао да је његова визија да би оне требало да имају однос попут Чешке и Словачке и додао да се Црна Гора труди да сачува шансу за такав однос у будућности. Нажалост, како је казао, имамо проблем у Београду који, каже, траје вековима.

„Србија покушава да докаже да је Црна Гора српска држава, да су Црногорци заправо Срби, да не постоји црногорска црква, култура…. Перманентан је вишевјековни напор из Србије којег артикулише великосрпски национализам да присвоји Црну Гору и учини је дијелом српског државног националног и културног идентитета, зато су и били против црногорске независности“, казао је Ђукановић у интервјуу за словачку ТА3.

Он је додао да је лакше носити се са великосрпским национализмом док он, како је казао, долази из неких академских или других кругова. Проблем је, каже, када тај национализам добије своје упориште у државној политици Србије. Такво је стање, истиче, данас.

„Србија данас кроз своју државну политику доводи у питање црногорску независност. Они то неће признати, али оним што раде они доводе у питање црногорску независност. Зато је јако важно да се заврши са илузијама да је могуће мијењати границе на Западном Балкану. Када се Србија одрекне такве своје аспирације према Црној Гори, вјерујем да ћемо моћи да се послужимо искуством сарадње Чешке и Словачке“, казао је председник Црне Горе.

Подсетимо се шта је исти овај Ђукановић говорио не тако давно:

2 KОМЕНТАРА

  1. А зар то треба неко да доказује, или да се некоме доказује!? Црна Гора је била српска и биће. А Мило више не зна ни ко је, ни шта је.

Оставите Коментар