Српска дипломатија већ две године ради на повлачењу признања независности тзв. Косова и до сада је 15 држава повукло признање. Иако је ова акција повремено била предмет подсмеха делова српског друштва, најчешће због држава које повлаче признање, чињеница је да ни међународна заједница ни Приштина не виде у овоме ништа смешно.

Напротив, повлачење признања је огроман проблем за Приштину, а Београд добија велики преговарачки залог. Србија управо захваљујући повлачењима признања добија „уцењивачки“ капацитет готово раван оном који има Приштина са нелегалним таксама.

Приштина је пожурила да та повлачења објасни наводним митом који Србија пружа земљама које су повукле признање, а министар спољних послова Србије Ивица Дачић је овако одговорио на те оптужбе:

  • Оптужбе које долазе из Приштине и од Пацолија су одраз њихове немоћи – рекао је Дачић.

Оно што је посебно занимљиво је да је Беџет Пацоли, министар тзв. Косова, човек који је најгласнији у оптужбама на рачун Београда, практично своју политичку каријеру купио плаћајући независност тзв. Косова.

Он је на овом пољу и даље активан. После повлачења признања Тогоа, тамошњем министру је нуђено пола милиона да повуче ноту.

  • Међутим не само да повуку ноту коју је Дачић донео у Србију већ да јавно утврде да је фалсификат. Та понуда је одбијена и Приштина све више остаје сама.

Са друге стране, постоје индиције да Приштина Израелу нуди да отворе амбасаду у Јерусалиму ако их признају.

  • Пола милиона нуђено је у Конгу, а путовало се Пацолијевим авионом – наводи дипломатски извор.

Један од најпознатијих случајева корупције и трговине Косовом везан је за Малдиве. Тамошњи Одбор за безбедност парламента покренуо је истрагу поводом сумње да су званичници владе те земље умешани у примање мита у износу од два милиона долара за признавање независности тзв. Косова. У великој афери која је 2009. потресла острвску земљу у Индијском океану, у којој живи муслиманско становништво, сазнало се да су званичници владе од Пацолија примили два милиона долара.

Пацоли се својевремено јавно похвалио како је успео да издејствује да Мали призна тзв. Косово. Та независност је плаћена – комјутерима. Да би уздигао себе пред косовском јавнишћу, данас гласни Пацоли који оптужује за мито и корупцију тада је рекао:

  • Прошле године је бивши председник Малија обећао да ће признати Косово… Али онда је дошло до пуча… Док сам био на одмору, позвао ме је мој саветник и обавестио да је нова власт у Малију замолила да им помогнемо у опремању резиденције и кабинета јер се председник вратио из Париза и нема основне услове за рад пошто је све уништено у сукобима. Тражили су десет компјутера и нешто намештаја. Када сам се вратио са одмора, добио сам информацију да је дошло до признања – похвалио се тада Пацоли.

Оставите Коментар